Leven met imperfectie (onvolmaaktheid) en kwetsbaarheid

“Aanvaard de onvolmaaktheid van het bestaan. Dan kan je leven zinvol en volmaakt worden.” (Trudy van Asperen, ethica)

Lees meer...

Kwetsbaar zijn


kwetsbaar zijn 1Het is beter om te vertrouwen en soms teleurgesteld worden dan te wantrouwen en je de hele tijd ongelukkig voelen.

(Abraham Lincoln)

 

 

In de serie van 5 meditatieavonden met als titel ‘Leven met imperfectie en kwetsbaarheid’ staat in de eerste meditatieavond het thema ‘Kwetsbaar zijn ’centraal.

Kwetsbaarheid in ons leven
‘Kwetsbaar zijn’ roept al snel ongemakkelijke associaties op zoals zwakte, onzekerheid, onbeschermd, angst, naaktheid, schaamte, overgevoelig en zielig. De tedere handen onder het vogeltje op het plaatje bieden op het eerste gezicht bescherming, maar zij kunnen ook zomaar dichtklappen. Naast de lichamelijke kwetsbaarheid (ziekte, ongemak) is de geestelijke en vooral relationele kwetsbaarheid misschien nog wel problematischer in deze tijd. Het aantal mislukte relaties overstijgt het aantal geslaagde, dat zegt al veel. Relationele kwetsbaarheid ervaren we concreet als we gekwetst worden. Mensen kunnen elkaar, vaak onbewust, behoorlijk pijn doen en kwetsen. We nemen dan ook een risico als we ons kwetsbaar opstellen, bijvoorbeeld als we de ander aanspreken op gedrag dat ons ernstig teleurgesteld of pijn gedaan heeft. Als zo’n gesprek niet goed gaat, worden we juist (nog meer) gekwetst. We doen er daarom liever het zwijgen toe. We willen wel kwetsbaar zijn, maar niet gekwetst worden. Wel laten zien dat we het moeilijk hebben, maar niet afgewezen worden of afhankelijk overkomen. Kwetsbaar zijn is omgeven door een taboe waarbij schaamte een grote rol speelt. Schaamtegevoelens kennen we allemaal. Wie in staat is tot empathie en verbondenheid met anderen kent ook schaamte. Maar wie kwetsbaarheid en schaamte wil voorkomen, loopt het gevaar dat pijnlijke persoonlijke ervaringen uit beeld raken, geen naam hebben en niet lijken te bestaan. 

Lees meer...

primi sui motori con e-max.it
Onze nieuwsbrief >