Levenslessen uit de christelijke mystiek

meditatie mystiek 1

‘En daarom, ga in tot je eigen grond en werk daar, en de werken die je daar doet, die zijn alle levend.’
Meister Eckhart (1260 – 1328)

 

De meditatiegroep ‘Weg van leven’ mediteert 6 avonden op een serie getiteld:                                                       

Levenslessen uit de christelijke mystiek
 
De eerste meditatieavond is woensdag 4 september 2019 met het thema: 
Leven in aandacht

Inleiding 
In het voorjaar heeft de meditatiegroep ’Weg van leven’ samen met Zinnig Noord, pioniersplek in Amsterdam Noord van de PKN, 3 dagdelen over christelijke mystiek georganiseerd met als titel ’Mystiek in woord en beeld’. De serie werd zo goed ontvangen dat we besloten  in het najaar een serie meditatieavonden te houden met als titel ’Levenslessen uit de Christelijke mystiek’.


De belangstelling voor nieuwe vormen van christelijke spiritualiteit in de kerk heeft ook interesse gewekt voor christelijke mystiek. Mystiek zou je ervaringskennis van de goddelijke werkelijkheid kunnen noemen. Omdat ervaring in onze cultuur zeer gewaardeerd wordt, zouden we van (christelijke) mystici veel kunnen leren.                                                                                    

Kick Bras, emeritus predikant van de PKN, docent spiritualiteit aan de Theologische Universiteit te Kampen en auteur van vele boeken op het gebied van spiritualiteit, mystiek en meditatie heeft hiermee (christelijke) mystiek voor protestanten toegankelijk gemaakt. Thema’s uit Bras boek ’Mystiek leven. Levenslessen in mystieke teksten’ vormen de basis voor de meditatieavonden.


Aanvang              :  20.00 uur. 19.45uur: ontvangst met thee/koffie.                                                                          

Plaats                   : De Ark, Banne Buikslootlaan 63c, Amsterdam-Noord Verdere data en thema’s:

25 september: Leven in eenheid: met jezelf en anderen; 

16 oktober:  Leven in eenheid: met God; 

6 november: Leven in liefde;                                                           

27 november:  Meditatief leven;

11 december: Leven in vreugde                                                                     

Wat is christelijke meditatie?                                                                                                                       

Christelijke meditatie is geen doel. Het is een middel tot een meer meditatief leven.  Dat is leven in verbondenheid met alle leven en vanuit de Bron van het leven. Dat is leven vanuit openheid en aandacht, leven en laten leven, loslaten en toelaten, leven in geestelijke vrijheid. Een woord daarvoor uit de spirituele traditie is vacare, dat is ‘onbezet zijn’.

Hoe werkt meditatie vanuit de christelijke traditie?

De meditaties zijn gebaseerd op een grondhouding van ontspanning en aandacht. Op deze basis, die ook steeds wordt geoefend, vinden inhoudelijke meditatieoefeningen plaats. Een thema vormt steeds het uitgangspunt van de avond. Meditatievormen uit verschillende
christelijke meditatietradities worden gebruikt. Voorbeelden zijn: Aandacht-, stilte-, geleide-, (bijbel)tekst-, beeld-, bewegings-, sacrale dans en muziekmeditaties.  

Doe je mee?
Ook als je nog geen meditatie ervaring hebt of je wilt eens kennismaken met (christelijke vormen van) meditatie ben je welkom, maar laat dat even weten: Ds. Annemarie van Wijngaarden of Rob Boersma, tel. nr.: 0204904417 of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;
Op deze website vind je onder ‘meditatiegroep’  vanaf 2013 titels van series meditatieavonden en themastukjes van elke meditatieavond

 

primi sui motori con e-max.it
Onze nieuwsbrief >